TO 29.6.2017 Sanataide kohtaa flamencon


Torstai 29.6.2017 klo 15-17, Ravintola Telakka, 2. krs.

Liput: 5 € (sis. kahvi-/tee-/mehutarjoilun)

 

Flamencoa, sanataidetta ja keskustelua

”Vapauden säkeet” -keskustelutilaisuudessa sananvapauden teemaa lähestytään letrojen, flamencotanssin ja -musiikin kautta. Keskusteluun osallistuvat flamencon moniosaajat Tove Djupsjöbacka ja Erika Alajärvi, jotka käsittelevät flamencoletroja eli sanoituksia peilaten niitä flamencon historiaan sekä sananvapauteen otsikolla “Mistä flamencossa lauletaan”. He käsittelevät teemaa luennonomaisesti rennolla otteella. Lisäksi mukana on tanssiosuudet.

Tilaisuudessa myös yhdistetään flamencoa ja sanataidetta. Runoilija ja sanataiteilija Anna Elina Isoaro synnyttää flamencokitaristi Toni Jokiniityn kanssa kohtaamisia, jossa flamencomusiikki ja sanataide kietoutuvat toisiinsa sananvapaustekstien kautta, joita on kerätty kevään aikana eri menetelmin. Isoaro on toinen pirkanmaalaisista lähiartisteista, joiden kanssa Flamencoviikko tekee poikkitaiteellista yhteistyötä tavoitellakseen dialogia flamencon, muiden taiteiden ja ihmisten välillä. Isoarolta on ilmestynyt kaksi runokokoelmaa, ja hänet tunnetaan lavarunouden parista Poetry Slamin Suomen mestarina vuodelta 2005.

Anna Elina Isoaro kertoo itsestään:
Runoilijan työn ydin on kirjoittaminen. Kirjoittamiseen tarvitsee paljon aikaa, rauhaa ja yksinoloa. Olen kuitenkin paitsi kirjoittaja myös esiintyjä. Voitin Poetry Slamin eli lavarunouden Suomen mestaruuden vuonna 2005 ja olin useita vuosia mukana esiintyvässä runoryhmä Ihoteollisuudessa, joka yhdisti lavarunoa mm. livemusiikkiin, tanssiin ja kuvaan. Monitaiteellinen yhteistyö synnyttää runoihin uusia tulkintoja ja merkityksiä, ja on siksi niin antoisaa. Flamencoviikon ohjelmassa esille tulee myös sanataideopettajan työssä oppimani yhteisöllisen kirjoittamisen puoli. Minun ja flamencokitaristi Toni Jokiniityn esitys koostetaan tekstikeräyksen tuloksena saadusta aineistosta ja osaksi paikan päällä improvisoiden. Tekstejä ennalta antaneet ja sananvapausajatuksia paikan päällä esittävät ihmiset vaikuttavat siihen, mitä lavalla kuullaan ja nähdään, joten koen, että lopputulos on jonkinlaista yhteisöllistä lavarunoa flamencomaustein.
Anna Elina Isoaro ©Simo Ulvi

Anna Elina Isoaro lukemassa kirjastaan Kahvila Runossa vuoden 2016 Annikin runofestivaalia edeltäneessä Annikki Off -ohjelmistossa.  ©Simo Ulvi

Lisätietoja tilaisuuden artisteista: