COMPAÑÍA LEONOR LEAL SEKÄ KATJA LUNDÉN COMPANY TÄHDITTÄVÄT TAMPEREEN 22. FLAMENCOVIIKKOA!

Tampereen Flamencoviikko 28.6–1.7.2017 – ”Vapauden säkeet

22. kertaa järjestettävän Tampereen Flamencoviikon teema ”Vapauden säkeet” näkyy niin flamencoesityksissä kuin koko viikon ohjelmistossa. Pirkanmaan festivaalit ry:n eli Pirfestin jäsenfestivaalina Tampereen Flamencoviikko kytkeytyy laajempaan Sananvapauden tarina -teemaan juhlistaakseen satavuotiasta Suomea. Flamencoviikko tarjoaa kesäkuun viimeisellä viikolla huippuesityksiä Espanjasta ja Suomesta. Teokset tuovat erilaisia näkökulmia aiheeseen muistuttaen siitä, että sananvapautta tai kulttuuriperinteitä voidaan käsitellä yhtä hyvin espanjalaisista sielunmaisemista kumpuavien tuntojen kautta kuin suomalaisen saunan latautuneiden lauteiden välityksellä.

Viikon pääesiintyjä: Perjantai 30.6.2017 klo 19, Tullikamarin Pakkahuone

Leonor Leal: Mosaicos (Espanja)

Leonor Leal, tanssija ja koreografi, on kotoisin Jerez de la Fronterasta, Andalusian maaseudun sydämestä. Hän on kasvanut flamencon kyllästämässä ympäristössä, mutta aloittanut opintonsa lapsena ja nuorena klassisen tanssin parissa. Myöhemmin, siirryttyään vähä vähältä flamencon maailmaan, hän on esiintynyt omien teostensa ohella useissa keskeisissä tanssiryhmissä, muun muassa Joaquín Grilon ja Antonio Canalesin projekteissa. Hänet tunnetaan poikkeuksellisen lahjakkaana tanssijana, joka yhdistelee liikkeessään ja teoksissaan monenlaisia vaikutteita, aina perinteisimmästä flamencosta nykytanssin liikekieleen ja audiovisuaaliseen taiteeseen asti.

Tampereen Flamencoviikolla nähdään hänen teoksensa Mosaicos. Lealia ovat tähän työhön inspiroineet andalusialaisten patioiden ja palatsien mosaiikit. Niiden geometriset, yhtä aikaa matemaattiset ja taiteelliset kuviot muistuttavat meitä siitä, että yksikään pieni palanen ei ole toista tärkeämpi harmonisen kokonaisuuden synnyssä.

Leonor Leal ©PBaldoni
Leonor Leal ©PBaldoni

Flamencoensi-ilta: Torstai 29.6.2017 klo 19 (paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Katja Lundén Company: FLAMENCOSAUNA (Suomi)

Mitä tapahtuu suomalaisessa saunassa vuonna 2017, kun lauteilla kuusi hikistä flamencotanssijaa vihtoo koputuksia Kimmo Pohjosen musiikin tahtiin? Päälöylynheittäjinä luovan hulluuden ytimessä toimivat ohjaaja Kari Heiskanen ja demoninen flamencohenki Katja Lundén.

Teos tuo yhteen kaksi autenttisen kohtaamisen kenttää: tunteikkaan flamencokulttuurin ja suomalaisen saunan. Se on rohkea hyppäys flamencoon usein liitetyn visuaalisen ja kulttuurisen kuorrutuksen taakse, tilaan, jossa ihmiset kohtaavat aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. FLAMENCOSAUNA on kuva tämän päivän suomalaisesta saunasta, joka on sekä ikiaikainen, perisuomalainen elämän ja syntymän intiimi ja voimauttava kokemus, myös elävän äänekäs, moderni ja monikulttuurinen kohtauspaikka.

Katja Lundén Company edustaa pohjoismaisen flamencon kärkeä. Kimmo Pohjosen musiikkia käytetään nyt ensimmäistä kertaa kokoillan flamencoteoksessa. Kari Heiskanen on ohjaajana erityisen kiinnostunut flamencosta ja sen ilmaisuvoimasta. Lavalla nähdään Lundénin lisäksi 5-henkinen mm. Pakko tanssia-ohjelman finaalissakin mainetta niittänyt Machina Flamenco-tanssiryhmä.

FLAMENCOSAUNA ©Tommi E.Virtanen/Laura Viding

Näiden kahden huippuesityksen lisäksi Flamencoviikko tarjoaa kesäkuun viimeisellä viikolla Avajaiset, flamencokonsertin, Avoimet Lauteet, kursseja sekä avoimia yleisötapahtumia, jossa pohditaan sananvapautta monimuotoisin keinoin. Tarkemmat ohjelma- ja kurssitiedot julkaistaan kevään aikana. Ennakkoliput pääkonsertteihin tulevat myyntiin kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2017 Tikettiin ja Lippupisteeseen.