Compás-työpaja flamencoharrastajille 26.5.2022

Työpaja kaikille flamencotanssista, musiikista tai laulusta kiinnostuneille – aloittajista aficionadoihin!

Biitti, aksentti tai ”compás” – me kuulemme kaikki sen, kun soitamme, laulamme tai tanssimme flamencoa. Nämä ovat sanoja, jotka meidän tulee ymmärtää, mutta ennen kaikkea kokea. Työpajassa etsimme ”hemioliaa” eli flamencon rytmistä juurta: ilmiötä, jossa aksentit vaihtuvat tai menevät päällekkäin joka toisella tai kolmannella lyönnillä. Tutkimme myös flamencomusiikin ja tanssin suhdetta säveltämisen ja improvisaation näkökulmasta.

Kaikki flamencosta kiinnostuneet tanssijat, laulajat ja muusikot ovat tervetulleita työpajaan. Työpajassa ei pyritä tekniseen täydellisyyteen tai liikesarjojen ulkoa oppimiseen, vaan haetaan syvempää ymmärrystä flamencosta. Tavoitteena on löytää jokaisen oma tapa tanssia, soittaa tai laulaa flamencoa.

José Torres Trio on Tampereen Flamencoviikon historian ensimmäinen residenssiartisti. Trion jäsenten José Torresin, Jasio Velascon ja Karo Sampelan ohjaamat flamencotyöpajat on tarkoitettu flamencoharrastajille ja -ammattilaisille, musiikinopiskelijoille sekä esittävän taiteen ja tanssin ammattilaisille. Flamencotyöpajoissa on mukana hollantilaissyntyinen, jo pitkään Tampereella vaikuttanut flamencotanssija ja -pedagogi Mariska Roelofs.

Aika: helatorstai 26.5.2022 klo 10-15
Paikka: Tampereen flamencoyhdistyksen sali, Pirkankatu 1
Hinta: 60 €

Työskentelykieli on englanti, mutta tarvittaessa tulkataan suomeksi.

 

JOSÉ TORRES TRIO

Espanjalainen José Torres Trio on innovatiivinen musiikkiryhmä, joka pakenee määrittelyjä. Trio tunnetaan flamencon uudistajana ja eri taiteenlajien ja flamencon fuusioiden taitajana. Sekä sävellykset että sovitukset tutkailevat flamencoa omasta, ainutlaatuisesta näkökulmastaan. Kolmentoista vuoden aikana José Torres Trio on levyttänyt kaksi studioalbumia ja luonut useita monitaiteisia teoksia muun muassa sirkuksen taitajien kanssa. Teokset ovat voittaneet useita palkintoja: esimerkkinä 2015 ensi-iltansa saanut Suite del Reloj, joka on palkittu muun muassa parhaasta sävellyksestä ja valaistuksesta Escenarios de Sevilla -palkinnolla.

Trion keulakuva on espanjalainen José Torres. Hän on palkittu ja arvostettu sekä säveltäjänä että kitaristina, ja on tehnyt yhteistyötä monien flamencon suurien nimien, kuten Javier Latorren, Rosario Toledon ja Carmen Linaresin kanssa. Trion muut jäsenet ovat alttoviulisti ja sahansoittaja Jasio Velasco sekä perkussionisti, pirkanmaalaislähtöinen Karo Sampela. 

www.josetorrestrio.com

 

MARISKA ‘LA HOLANDESA’ ROELOFS

Mariska rakastui flamencoon ensimmäisen kerran, kun hän kuuli livenä flamencoa 90-luvulla. Hän yritti taputtaa bulerías-compasta ja jäi heti koukkuun: flamencosta ja flamencotanssista tuli hänen suuri intohimonsa. Hän oppi tanssimaan ensin kotimaassaan Alankomaissa ja opiskeli flamencotanssia ja laulua myöhemmin Espanjassa useiden eri flamencomestareiden johdolla Madridissa, Granadassa ja Sevillassa. Hänen inspiroivimpia opettajiaan olivat Manuel Liñan, Rafael Campallo, Ursula Lopez, Alicia Marquez, Carmen Ledesma ja Harriet ’la Kika’. Mariska aloitti flamencotanssin opettamisen Hollannissa vuonna 2000 ja on toiminut Tampereen flamencoyhdistyksen flamencotanssin opettajana vuodesta 2011 lähtien kaikilla tasoilla. Viimeiset kymmenen vuotta hän on myös opiskellut flamencolaulua sisällyttääkseen sen tunneilleen. Suhde ja vuoropuhelu musiikin ja laulun kanssa on tärkeä elementti hänen tunneillaan, samoin kuin oman tyylin löytäminen ja hauskanpito flamencon parissa.