Flamencolaulun henki -työpaja (PERUTTU)

Flamencolaulun henki -työpaja (HUOM! Työpaja on peruttu)

LA 1.7. klo 14-16
Tampereen Flamencoyhdistys

Opettaja: Taija Robalta
Kitarasäestys: Toni Jokiniitty

Flamencoa voidaan laulaa ja on kautta aikojen laulettu mitä erilaisimmilla äänillä. On käheää, korkeaa, matalaa, soivaa, karheaa, nasaalia, kuulasta pää-ääntä… Flamencolaululle ja eri äänityypeille yhteistä onkin asenne. Mikä saa minun ääneni kuulostamaan flamencolta ja taipumaan flamencon tarpeisiin?

Tekstin mukanaan tuoma tulkinta on toki tärkeässä roolissa oman sisäisen flamencolauluminän löytämisessä. Tällä kurssilla emme kuitenkaan perehdy flamencosanoituksiin, vaan tutkimme flamencolaulun tyyliä siguiriyan ja alegrían salidojen kautta. Salidat ovat yleensä sanattomia, laulun alussa laulettuja ”lämmittelyosuuksia”, joiden avulla laulaja sekä lämmittää äänensä että rauhoittuu laulamansa palon äärelle. Salidoissa käytetään usein tavuja ay ay, tran tran, tiri tiri ja le le. 

Et tarvitse aikaisempaa kokemusta laulusta tai flamencosta. Varusteiksi riittää avoin mieli, vesipullo ja joku laite millä voit äänittää (puhelimen sanelin käy hyvin jos puhelimessa on tilaa). Jotkut tykkäävät tehdä melodioista muistiinpanoja, muistiinpanovälineet voi siis myös ottaa mukaan! 

Tervetuloa mukaan sukeltamaan flamencolaulun maailmaan matalalla kynnyksellä! Flamencolaulua jo harrastaneet ovat myös tervetulleita mukaan – heille annetaan tarpeen mukaan lisähaasteita tehtävien muodossa. 

Kuva John Flury

TAIJA ROBALTA
Taija Robalta on helsinkiläinen flamencolaulaja ja -laulunopettaja ja suomalaisen flamencolaulun kantava voima. Hän on opiskellut laulua useita vuosia Espanjan Sevillassa pääopettajanaan flamencolaulun elävä legenda, Esperanza Fernández. Sevillassa Taija on säestänyt laulullaan myös tanssitunteja (mm. Carmen Ledesma, Miguel Vargas) ja esiintynyt kaupungin tablaoissa niin laulajana kuin tanssijanakin. Suomessa hän on tullut vuosituhannen vaihteen jälkeen laulajana tutuksi niin tanssiteoksissa, tablaokeikoilla kuin oppilasnäytöksissä. Opettamista rakastava ja opettajana arvostettu Taija on toiminut flamencolaulun lähettiläänä aina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaa myöten, ja pitää tällä hetkellä säännöllisiä laulutunteja Helsingissä ja Tampereella.

Kuva Liisa Mäkinen

TONY DE MARÍA
Flamencokitaristi Tony de María (Toni Jokiniitty) kuuluu alallaan Suomen arvostetuimpiin. Hän on esiintynyt 1990-luvulta alkaen, ja toimii sekä solistina että flamencolaulun ja -tanssin säestäjänä. Tonyn soittoa on kuultu Suomen lisäksi Saksassa, Ruotsissa ja Baltian maissa, sekä Espanjassa, missä kitaristi on asunut, opiskellut ja esiintynyt. Tony on julkaissut omaa musiikkiaan 14 kappaleen verran, ja viime vuosina julkaistut digitaaliset singlet ovat saaneet satojatuhansia kuunteluita eri puolilta maailmaa. Tonyn soitossa kuuluu vahvasti andalusialainen kitaraperinne, mutta myös flamencon uudet tuulet sekä vaikutteet jazzista ja klassisesta musiikista.