Flamenco-battle Laikunlavalla 30.6.

Flamencoviikon Avoimet lauteet huipentuu sevillanas-köörien leikkimieliseen flamenco-battleen! Mittaa toisistaan ottavat tampereenkiälinen, tamperelaista riiauskulttuuria esittelevä sevillanas ”Kekä lähtis?”, Oulun murteella laulettu ”Nisun himo”, joka yhdistää romanttisen kohtaamisen ja perioululaisen rakkauden pullaan sekä Stadia kotipaikkana ylistävä ”Stadillanas”.

Sevillanas on nelisäkeistöinen espanjalainen kansantanssi, jota tanssitaan parin kanssa juhlissa ja ferioissa. Stadillanas, Nisun himo ja Kekä lähtis ovat tyyliltään Lebrijan seudulta Andalusiasta peräisin olevia rytmisiä huutolauluja.

– Tampereen, Helsingin ja Oulun flamencofestivaaleilla on muutaman kerran järjestetty flamencoseminaari, jossa alan toimijat ja muut flamencosta kiinnostuneet ovat keskustelleet flamencon tekemisen haasteista, tulevaisuuden näkymistä sekä yhteistyöstä Suomessa. Flamenco-battle on mainio jatko seminaarisarjalle, käytännön yhteistyötä parhaimmillaan! nauraa Tuuli Kurkipää Tampereen Flamencoviikolta.

Kuoroja saa tulla kannustamaan Laikunlavalle keskiviikkona 30.6.2021. Avointen lauteiden esitykset alkavat klo 13.

Kekä lähtis?

Likat sano
likat sano

likat sano nääs
torin kulmalla
kuma hyppäsin
onnikasta
kuma hyppäsin
rotvallille HUI!

Likat sano
älä päästä
käpälöimään
kattonkin vaan 
kun se silmiin
kattoo sua
pirä varas HUI! 

Mää sanoin
mää sanoin
tota noinni
likoille että
empähän oo
eka kertaa
riiaamassa HUI!

Tampereenkiälisen sevillanaksen on runoillut tamperelainen murrekirjailija Katariina Kallio 25 vuotta sitten, ja sen jälkeen sitä on esitetty ahkerasti joka festivaalilla. Ulkopaikkakuntalaisetkin Flamencoviikolla kävijät ovat vuosien varrella oppineet, mitä tarkoittaa ronkeli, retonki, onnikka ja anskattoo.

Videolla tampereenkiälinen sevillanas raikaa Tampereen Flamencoviikon päätösfiestassa vuonna 2016.

Nisun himo

Mulla iski
himo iski
nisun himo
Pakko oli lähtee
Rotuaaria tallustammaan
nokka pystyssä haistelemmaan
misä olis paras örkkykauppa, ai!

Oululaisen Palo Nuevon rytmiryhmä Pullaposket pistettiin pystyyn vuonna 2019 yhdistyksen 30-vuotisjuhlaa varten. Ajatus omasta murresevillaksesta tuli Päivyt Huttu-Hiltuselta Tampereen flamencojen alkuperäisen esityksen pohjalta. Tietysti Oulun versioon mallia otettiin myös Carlos Sauran legendaarisesta Flamenco-elokuvasta.

– Koska sevillanas on usein kertomus rakkaudesta, ajattelimme yhdistää romanttisen kohtaamisen torilla ja perioululaisen rakkauden pullaan eli nisuun, tarkemmin sanottuna örkkyyn, kertoo oululainen kirjailija Katri Rauanjoki, jonka kynästä ”Nisun himon” sanat ovat.

Murresanoja ja sanontoja lauluun ehdotti koko Palo Nuevon väki. Rytmiryhmän komppina ja koneistona toimii musiikinopettaja emeriitta Leena Suoranta. Nisun ylistystä on laulettu Oulussa jo niin Taiteiden yössä kuin Kesän loppujaisissakin. Tampereelle ryhmä tulee oululaiseen malliin ilo pinnassa ja pipo silimillä, Katri lupaa.

Stadillanas

Tää on mun stadi, Helsinki
Tääl on tilaa hengittää, no ihan niin
Tää on mun stadi, Helsinki
Ystävien seurassa, just nii!
Mun stadissa on monenmoista spessua asiaa ai jai jai jai
Ja kyylättävää turreille ja paljasjalkaisillekin ai jee

Stadillanas on helsinkiläisten oma, kotiseutuylpeyttä puhkuva tanssikappale. Sanoitukset Stadillanakseen ovat tehneet Taija Robalta ja Liisa Malmilta, ja niitä varten kysyttiin flamencoyhteisöltä sanoitusapua. Stadillanaksesta kuvattiin myös upea musiikkivideo, joka julkaistiin Helsinki-päivänä 12.6.2021. Videon kuvasi ja leikkasi Laura Reunanen, äänityksestä vastasi Josef Donner ja musiikin koordinoinnista ja ohjauksesta Taija Robalta. Videossa on suomenkieliset tekstitykset, undertexter på svenska, subtitulado en español sekä subtitles in English.

– Biisi on tarkoitettu kaikille stadin flamencoille ja miksei muillekin ja sen saa opetella ja sitä saa esittää kuka vaan, kertoo Taija Robalta.

Eli tästä sitten vaan opettelemaan!