Ángel Rojas: Geografía Flamenca del Pensamiento 12.9.2021

 

Sunnuntai 12.9.2021 klo 19, ovet klo 18
Tullikamarin Pakkahuone, Tullikamarinaukio 3, Tampere

Esityksen kesto on noin 60 min, ei väliaikaa.

Esityksen jälkeen flamencoasiantuntija Tove Djupsjöbacka haastattelee Ángel Rojasia ja muita esiintyjiä teoksesta ja taiteilijuudesta ja flamencosta yleensä. Kutsumme yleisön mukaan pohtimaan illan teoksen herättämiä tunteita ja oivalluksia. Keskustelu on espanjaksi ja tulkataan suomeksi.

Liput 45,00 €  > Tiketti & > Lippu.fi

20 vuotta sitten Nuevo Ballet Españolin hurjan maailmankiertueen ensimmäinen kaupunki Espanjan ulkopuolella oli Tampere. On upeaa, että NBE:n Ángel Rojas tähdittää juhlafestivaaliamme!

Rojasin teos ”Ser Baile” on ensimmäinen osa trilogiaa ”Geografía Flamenca del Pensamiento”. Sen eri osat syväluotaavat sitä, miten flamenco vaikuttaa inhimilliseen ajatteluun, kulloisestakin maantieteellisestä paikasta riippumatta.

 

”Ser Baile” tarkastelee tanssijan muodonmuutosta emotionaalisella matkalla, jonka aikana keho lakkaa olemasta keho tullakseen tanssiksi. Lähtökohdan tälle matkalle luovat flamencon peruselementit: kitara, laulu ja rytmi. Katsoja kutsutaan kunniavieraaksi kehon ja mielen väliseen yhteyteen – hetkeen, joka ei aina tapahdu, mutta jota sekä esiintyjä tavoittelee että yleisö eniten kaipaa. Teoksen upea valaistus ja äänisuunnittelu luovat puitteet vaikuttavalle taiteelliselle kokemukselle.

 

Rojas kertoo, kuinka hän aloittaa teosten luomisen useinmiten kirjoittamalla: ajatuksia, abstrakteja asioita, tunteita, värejä… Tila ja valaistus ovat hänelle tärkeitä. Hän tekee teoksen tiettyyn tilaan ja koko teos saattaa syntyä ideasta, jonka hän saa näyttämön valaistuksesta. Hän tekeekin valosuunnittelun pääosin itse. Tässä esityksessä hän on tehnyt sen yhteistyössä Carlos Marcosin kanssa.

Alustavan suunnittelun jälkeen Rojas kutsuu mukaan muusikot, tanssijat ja muut taiteilijat. ”Siinä vaiheessa minulla yksin on visio siitä, miltä lopputuloksen pitäisi näyttää, kuulua ja tuntua. Sen selittäminen tai kuvaaminen muille on oikeastaan mahdotonta, mutta heidän on vain luotettava siihen. Teos tehdään yhdessä”, hän kertoo. On kiehtovaa ajatella sitä vaikeutta, mikä on nähdä teos valmiina, kun sitä ei vielä ole – ja sitten tietää koska se on valmis!

Ángel Rojas (s. 1974) on palkittu espanjalainen tanssija ja koreografi, joka on kiertänyt esiintymässä eri puolilla maailmaa 16-vuotiaasta lähtien. Hän on myös Teatro Flamenco Madridin taiteellinen johtaja ja erittäin pidetty opettaja.

Geografía Flamenca del Pensamiento Capítulo I ”Ser Baile”

Tanssi: ÁNGEL ROJAS
Laulu MARÍA MEZCLE
Kitara: JONY JIMÉNEZ
Perkussiot: BANDOLERO
Koreografia, ohjaus ja taiteellinen johto: ÁNGEL ROJAS
Musiikki: JONY JIMENEZ, BANDOLERO, MARÍA MEZCLE
Valosuunnittelu: ÁNGEL ROJAS & CARLOS MARCOS MOLINS
Äänisuunnittelu: VÍCTOR TOMÉ
Pukusuunnittelu: MARISA MAGGI, ÁNGEL ROJAS
Puvustus: MARÍA CALDERÓN
Valokuvaus: BEATRIX MEXI MOLNAR